28.1 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

Despoții ridicoli. Cele mai ciudate, caraghioase și controversate fapte și gesturi făcute de liderii autoritari ai lumii

Cele mai citite

La ultima numărătoare planetară, lumea contabiliza 50 de așa-numiți „lideri autoritari” care, atunci când nu se comportă de-a dreptul ca niște dictatori, reușesc performanța de a se situa mereu la granița dintre ridicol și teroare. Cumva, acești despoți de rit nou sunt nevoiți, prin fișa postului, să-și asume această stranie dualitate, de persoane grotești și caraghioase în același timp.

Există chiar și un ghid de tipul „Cum să devii un autocrat în 10 pași”, în care sunt prezentate principalele măsuri care trădează tendințele autocrate ale unui politician care dorește să-și extindă puterea și sfera de influență. Printre acestea: creșterea puterii executive, apelul la populism și naționalism, obținerea sprijinului „elitelor” (care, ulterior, trebuie „demonizate” și făcute responsabile pentru tot ce va urma), cenzura și controlul total al informațiilor, înăbușirea oricărei forme de opoziție etc.

Dincolo de „vedetele” consacrate din „prima ligă” mondială a liderilor autocrați – Vladimir Putin, Xi Jinping, Kim Jong Un, Jair Bolsonaro, Nicolas Maduro ori Aleksandr Lukașenko, există și un „eșalon secund” cu șefi de stat despotici, mai puțin influenți la scară planetară dar care au reușit să iasă în evidență prin gesturi și fapte care de care mai ridicole și grotești.

Turkmenistan: Președintele de aur

Ultimul gest din această categorie aparține liderului Turkmenistanului, care a decis recent să inaugureze un șantier cu o lopată și o roabă din aur. Gurbanguli Berdîmuhamedov este președintele autocrat al Turkmenistanului din 2006. De atunci, el a câștigat alegerile prezidențiale cu peste 97-98%, în vreme ce Turkmenistanul este în continuare văzut de către organizațiile pentru drepturile omului drept unul dintre cele mai represive regimuri din lume.

Gurbanguli Berdîmuhamedov manifestă, de altfel, o ciudată obsesie față de aur, moștenită probabil de la predecesorul său, fostul „părinte al națiunii” Saparmurat Niazov, care își făcuse statuie de aur care se rotea după soare și redenumise zilele săptămânii și lunile anului după numele său și al mamei sale.

Din 2015, Berdîmuhamedov are și el propria sa statuie turnată în bronz și poleită cu aur de 24 de carate, în care apare călare pe un cal.

În acest moment, cei mai longevivi despoți din lume sunt doi africani: președintele Camerunului, Paul Biya (aflat la putere de 46 de ani, din 1975 ca premier și din 1982 ca președinte) și președintele Guineei Ecuatoriale, Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, aflat și el, neîntrerupt, la conducerea țării de 42 de ani.

Articol sursa: www.Digi24.ro

- Reclamă -

Pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclamă -

Ultimele articole