29.8 C
București
vineri, 17 septembrie 2021

UE încearcă să transforme baza de date a migranților într-un instrument de supraveghere în masă. „Oamenii nu trebuie tratați nedemn”

Cele mai citite

Uniunea Europeană este acuzată că are în plan să creeze „un instrument puternic pentru supravegherea în masă” a migranților prin modificările bazei de date cu amprente digitale pentru solicitanții de azil. Reprezentanții a 31 de ONG-uri, inclusiv Amnesty International și Rețeaua Europeană Împotriva Rasismului, au cerut eurodeputaților într-o scrisoare deschisă adresată Parlamentului European să regândească planurile de revizuire a bazei de date EURODAC privind amprentele solicitanților de azil, scrie The Guardian.

În 2018, parlamentarii din Parlamentul European și miniștrii de interne ai UE au încheiat un acord politic pentru extinderea bazei de date, ceea ce presupunea includerea de imagini faciale, detalii privind pașaportul sau cartea de identitate, precum și amprente digitale. Potrivit noilor propuneri de revizuire a acestui acord, autoritățile europene ar putea să înceapă prelevarea amprentelor digitale și fotografierea copiilor migranți la vârsta de șase ani. Spre comparație, limita de vârstă minimă actuală este de 14 de ani.

Modificările nu au intrat încă în vigoare, deoarece proiectul de regulament a fost blocat până la încheierea unui acord privind planurile de reformare a cadrului central al legislației UE în materie de azil, regulamentul de la Dublin, care reglementează statul membru al UE responsabil de cererile de azil.

În comparație cu argumentele dure privind cotele de refugiați, care au zdruncinat UE în urma crizei migranților din 2015 și 2016, modificările propuse bazei de date EURODAC au atras prea puțină atenție.

Un acord care încalcă confidențialitatea persoanelor

Cele 31 de ONG-uri au declarat că extinderea bazei de date cu amprente digitale pentru a include imagini faciale ale solicitanților de azil a fost „intruzivă, disproporționată și invazivă pentru confidențialitatea persoanelor”.

„Oamenii aflați în mișcare merită același nivel de protecție ca oricine altcineva, iar UE nu ar trebui să profite de situația lor vulnerabilă pentru a-i supune supravegherii în masă și tratamentului nedemn”, se mai prevede în scrisoarea deschisă a ONG-urilor către Parlamentul European. 

Militanții pentru dreptul la confidențialitate au criticat, totodată, propunerile privind prelevarea amprentelor digitale și fotografierea copiilor migranți. 

„A lua și a păstra datelor biometrice ale copiilor în scopuri care nu au legătură cu protecția este o încălcare gravă, invazivă și nejustificată a drepturilor copilului”, au mai transmis semnatarii scrisorii, susținând în același timp că planurile UE contravin orientărilor ONU.

Articol sursa: www.Digi24.ro

- Reclamă -

Pe același subiect

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Reclamă -

Ultimele articole